Gevoel en emotie

Door Iris Pouderoijen

Het verschil tussen emotie en gevoel
Al op jonge leeftijd krijg je normen en waarden, overtuigingen, ervaringen mee die van invloed zijn op je emoties en gevoelens die je dagelijks ervaart. Wat je mee hebt gekregen en hebt ontwikkeld in de loop der jaren maakt je tot wie je bent vandaag de dag.
Het is heel goed mogelijk dat je automatisch reageert op basis van oude gevoelens en emoties. Dit gaat vaak vanuit het onderbewustzijn en door de jarenlange ‘programmering’ die eraan vooraf gaat. Dit kan leiden tot problemen of dat je het gevoel ervaart niet gelukkig te zijn. Je emoties en gevoelens bepalen hoe jij je voelt en hoe jij het leven ervaart. Het is van belang – én het is je eigen verantwoordelijkheid – om te bepalen of de emoties en gevoelens die je ervaart je (nog) wel dienen, zodat je kunt bepalen wat de moeite waard is om los te laten. Verder kun jij je bewust zijn van je gevoelens en emoties en het verschil zodat, je reactie aan kan sluiten bij je huidige realiteit en je werkelijke gevoel.

Emotie versus gevoel

  • Emotie hebben we allemaal, dat is onderdeel van psyche en daar hebben we geen invloed op. Emotie gaat vaak gepaard met een lichamelijke reactie (hartslag, rilling, koud en warm enz.) en psychische onrust; dit is een complex mechanisme wat veel energie kost en hooguit 10 tot 15 min kan duren.
  • Gevoel is iets dat geprogrammeerd is door ons eigen brein (en een reactie op de emotie die je ervaart). Een gevoel kan een langere tijd bij ons blijven en ons prikkelen in de vorm van gevoelstoestand.

Iedereen heeft dezelfde emoties, maar we ervaren allemaal andere gevoelens. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de pijngrens, dat gevoel ervaart iedereen anders. Ons gevoel is gebaseerd op herinneringen.

Onze gevoelens zijn een mix van emoties, filosofieën, gedachten en herinneringen. Al deze aspecten samen hebben invloed op onze emoties, maar bepalen ook hoe wij de wereld om ons heen zien en ervaren. Daarom is het is van belang om het verschil te (h)erkennen van je emoties en gevoelens en deze te plaatsen in “the bigger picture” en te toetsen aan je huidige realiteit.

Je hebt oneindig veel emoties bijvoorbeeld; blijheid, liefde, trots, dankbaarheid, blijdschap en vreugde. Dit zijn positieve emoties. Dit wordt ervaren als een prettige emotie en ze zijn vaak gebaseerd op acceptatie. Je hebt ook emoties zoals angst en boosheid die vaak gebaseerd zijn op weerstand. Deze emoties kunnen veel schade aanrichten als we die vasthouden en daarnaar handelen. De enige keer dat deze emoties functioneel zijn, is in situaties waarin je moet overleven, wat voor velen van ons gelukkig niet constant het geval is.

Wat is dan de reden dat ondanks dat situaties van overleven niet vaak voorkomen, wij ons vaak dagelijks overvallen voelen door emoties als boosheid, angst en stress?
Een reden daarvoor kan zijn dat we ons nog niet bewust zijn van de overtuigingen die wij eraan koppelen en de emoties nog niet hebben losgelaten. Zorg dat je de emoties van angst of boosheid leert managen, zodat je weet hoe je ze los kunt laten en ze niet langer de controle kunnen nemen over je gedrag en of gevoel.

In plaats van vasthouden van emoties kun je ook kiezen deze los te laten

Accepteren: boosheid en angst horen nu eenmaal bij het menszijn.

Begrijpen: door de emotie in de huidige context te plaatsen van de situatie die zich op dat moment voordoet en te reflecteren op je overtuigingen die je er (nog) aan koppelt en hiervan te leren. Met andere woorden klopt de emotie in de huidige realiteit?

Loslaten: nadat we onze lering eruit hebben getrokken laat je het los (door focus en intentie), zodat verdere negatieve consequenties die gepaard gaan met deze emoties zich niet verder manifesteren.

(H)erkennen en overkomen (van negatieve) gevoelens en emoties
Weet dat je op je gevoelens invloed kunt uitoefenen. Dit kan door je bewust te zijn, te reflecteren op je gevoel en te accepteren dat het niet voor altijd is; gevoelens komen en gaan.

“Ze zijn tijdelijk, net als de golven in de zee.”

Om het verschil te benadrukken: verdrietig voelen is een emotie en deze kan het gevoel van neerslachtigheid geven. Het is dus van belang wanneer deze emoties een rol spelen, dat je op deze emoties reflecteert en nagaat voor jezelf of deze kloppen in jouw huidige werkelijkheid zodat, ze niet langer (structureel) invloed uit kunnen oefenen op jouw gevoelens over het leven. Weet dat onze gedachten en overtuigingen een grote rol spelen bij deze schadelijke gevoelens en het is dus belangrijk om hier grip op te krijgen.

Je hebt altijd een keus: react or respond
Leer anders te reageren door bijvoorbeeld boosheid niet te beantwoorden met boosheid.
Degene die boos is, is immers al aan het lijden. Wil je zelf zo reageren dat jij vervolgens met hetzelfde gevoel blijft zitten? Als we niet willen dat onze emoties ons gedrag bepalen kunnen we een andere keuze maken en op een andere manier reageren. 

Behandel een ieder met liefde, respect en compassie
Empowerment is om dit ook te proberen bij mensen die zich niet weten te ‘gedragen’ en je mogelijk kwetsen of pijn doen. Je hoeft geen dingen over je heen te laten komen waar je niet achter staat, je mag natuurlijk wel direct en assertief blijven! Dat hoeft vriendelijkheid niet in de weg te staan. Wanneer we in controle zijn over onze eigen emoties volgt er vanzelf een compassievolle, liefdevolle, gemoeds(gevoels)toestand in je hoofd en hart en dat staat los van het handelen en omgaan met anderen.

Zoals eerder geschreven in het artikel zijn onze gevoelens een mix van emoties, filosofieën, gedachten en herinneringen en deze gevoelens kun je in dienst stellen om je te empoweren, zodat je niet langer je gevoelens de baas laat zijn, wanneer we te maken krijgen met moeilijke mensen of situaties of voor andere uitdagende ervaringen komen te staan!

De keuze is aan jou…..Be Empowered!

Wij -Tamara en Iris- nodigen je van harte uit om aan de slag te gaan met een diepe zelfreflectie tijdens onze Self-empowerment Breakthrough sessies.
(Dit onderwerp is een van de onderdelen waar jij op gaat reflecteren tijdens de Self-empowerment Breakthrough sessies. Je gaat een (diepe) zelf reflectie aan waardoor je na zal denken en je bewust wordt van o.a. je eigen gevoelens, emoties, verwachtingen, patronen, relaties, normen en waarden.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.