Zekerheid. Jij bent zekerheid.

Door Iris Pouderoijen

Gebeurtenissen in onze levens kunnen ons het gevoel geven dat we iets van buitenaf nodig hebben om ons binnenin weer goed te voelen. We plaatsen dan de kracht buiten onszelf, terwijl we juist sterker en gelukkiger worden door de kracht van binnenin. Externe factoren kunnen dit gevoel bij ons teweeg brengen, zoals de wijze waarop we zijn opgevoed, normen en waarden, verwachtingen, patronen, tradities, cultuur, opleiding, relaties, het verleden en werksituaties. Feit is dat we externe factoren niet kunnen veranderen, echter wel de wijze waarop we hiermee omgaan.

Wat is zekerheid?
Wat is zekerheid en bestaat zekerheid eigenlijk? Zekerheid ontstaat door emotionele verbindingen die wij toekennen aan de situatie. Deze emotionele verbinding kunnen komen door een ervaring uit het verleden, opvoeding, aannames, of door ander aangeleerd gedrag. Wanneer is iets voor jou zeker? Wat is voor jouw zekerheid?

Als je naar de cycli om je heen kijkt, dan weet je dat alles om ons heen een begin en een eind heeft: situaties, relaties, vriendschappen, banen, vakanties, werksituaties, de zon die opkomt en weer ondergaat, bomen, planten, dieren, gevoelens en gedachten. Zelfs je eigen bestaan heeft een begin en een eind. Je kunt dingen verliezen of het gevoel van verlies van zekerheid ervaren doordat iets eindigt, het houdt op te bestaan. Op het eindigen van een cyclus kun je vaak geen invloed uitoefenen; bepaalde vormen van verlies of eindigheid liggen buiten jouw invloed en zijn mogelijk niet jouw keuze. Ze eindigen gewoon; het houdt op te bestaan. Wat binnen je invloed ligt is de manier hoe je ermee omgaat en of je het bereid bent om het te accepteren, te reflecteren op de emotionele verbinding die je bent aangegaan met jezelf en daarmee de persoon of situatie en of je bereid bent deze los te laten.

Het proces van verlies of iets wat eindigt roept vaak chaos, frustratie, verwarring, angst en/of boosheid op. In geval dat een situatie je overkomt en iets eindigt buiten jouw invloed of keuze komen deze gevoelens met of na het eindigen van de situatie. In het geval dat je zelf besluit dat het tijd is om iets te eindigen komen deze gevoelens vaak vooraf. Dit zijn normale gevoelens en emoties in reactie op iets wat eindigt of een verlies. Een ieder die door het proces heen gaat ervaart dit. Waar je in dit proces invloed op kunt uitoefenen, is hoe lang je deze gevoelens bij je houdt en wanneer je jouw focus verplaatst naar het nieuwe begin.

Een nieuw begin
Wanneer een situatie eindigt volgt er automatisch:
1. Een gevoel van angst door scheiding (separation) omdat je iets los moet laten.
2. Direct daaropvolgend komt er een gevoel van nieuwe richting; er is namelijk iets veranderd.

Zekerheid → Emotionele Verbinding → Los laten = Nieuw begin

Wat kun je doen om (eerder) te accepteren en open te staan voor een nieuw begin dat al je energie nodig heeft? Wanneer je leert te accepteren dat alles in het leven komt en gaat kun je jezelf afvragen of de mate waarin je op het moment zekerheid ervaart of toekent aan bepaalde situaties, nog wel reëel zijn? Dit kun je doen door bewust te zijn en te reflecteren op de emotionele verbindingen die jij jezelf vanuit je verleden hebt opgelegd en deze te evalueren.
Is de emotionele verbinding gebaseerd op je eigen emotie en ervaring of is het beïnvloed door externe factoren (zoals omschreven in de eerste alinea)? Dienen deze gevoelens jou nog langer? Sterker nog: kloppen de verbindingen wel in de situaties die zich voordoen? Elke situatie is immers anders. Is de emotionele verbinding inmiddels niet meer reëel? Dan kun je deze loslaten, zodat je door kunt gaan met een nieuw begin.

Hoe vaker je met deze (zelf-)reflectie aan de slag gaat, hoe duidelijker jouw emotionele verbindingen worden en hoe sneller het proces van loslaten van start kan gaan, zodat je onder andere leert om een onderscheid te maken tussen je eigen emoties en de aangeleerde (externe factoren) emoties. In geval van een eigen keuze weet je in je hart dat het de beste keuze is, waardoor je hart “JA” schreeuwt. Dat wil niet zeggen dat je hoofd meteen al je emotionele verbindingen – die je zelf hebt gecreëerd en/of in stand heeft gehouden door de jaren heen, of die je zijn opgelegd van buitenaf – kan loslaten. Hoe meer je gaat zitten op de controle van je gevoelens, hoe erger je emoties van angst en frustratie de overhand kunnen nemen. De basis is dat zodra de situatie/cyclus rond is, er niks anders op zit dan dit te accepteren, te reflecteren, ervan te leren, en los te laten en je nieuwe richting te bepalen. Jij bent zelf de controle: stop de gedachten die je niet langer dienen, zoek niet langer de bevestiging. JIJ BENT de bevestiging. Ga je energie stoppen in de dingen die je WILT doen, door te beginnen met inzien en te accepteren dat zekerheid niet bestaat, dat het een gevoel is wat je zelf creëert en in stand houdt door je eigen emotionele verbindingen.

Deur dicht doen
Soms is het tijd om een deur dicht te doen.  Wanneer je zelf niet kiest wordt de deur voor je dicht gedaan, dit is nodig voordat er een nieuwe open kan gaan. Jijzelf brengt je naar je nieuwe ervaringen (new beginnings).

“Op iets wat eindigt, volgt altijd een nieuw begin.”

Belangrijk bij een nieuw begin is om de focus te leggen op wie jij bent en wat jij kan, zodat je keuzes kun gaan maken en daarmee nieuwe positieve (emotionele) verbindingen gaat creëren. Gebaseerd op wat jij wilt, weet en allemaal, kunt en op basis van vertrouwen, liefde, innerlijke kracht, creativiteit, acceptatie en bewustzijn. En de beste versie van jezelf kunt zijn vol creativiteit, vreugde, liefde en passie. Wie ben jij en wat wil jij? Wat maakt jou uniek? (I Am…!)
Welk nieuw begin kies jij voor jezelf? Jij brengt jezelf tenslotte naar je nieuwe ervaring. Wat wil je graag ervaren en waar leg je dan de focus op? “What you focus on is what you get more of”.

Onze volgende blog gaat over het verschil tussen gevoelens en emoties. Als je deze blog met plezier hebben gelezen, mag je dit uiteraard laten weten in de comment of het delen!

Wij – Tamara en Iris – van Be Empowered delen graag ons kennis om je (vernieuwende) inzichten te geven en de kracht uit jezelf te halen. Wijzelf vinden deze uitdagingen, ervaringen en inzichten zo interessant en waardevol, dat we ook een programma hebben opgezet om anderen te motiveren deze ontwikkeling ook vorm te geven. Wij nodigen je dan ook van harte uit om onze website te bezoeken/bekijken voor meer achtergrondinformatie en om deel te nemen aan de tweedaagse Self empowerment breakthrough sessies.

Je krijgt een eenmalige korting bij een social share! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.